O mnie

Moje zdjęcie
Jestem studentką dietetyki. Większość wolnego czasu spędzam w kuchni aby stworzyć coś nowego i pysznego a jednocześnie zdrowego.

piątek, 18 marca 2016

Warzywne muffiny

Ostatnio codziennie na śniadanie były u mnie omlety, po pewnym czasie się znudziły i wpadły mi do głowy-  WARZYWNE MUFFINKI.

Robiłam je pierwszy raz i był to eksperyment, dałam do środka co miałam pod ręką i co trzeba było już wykorzystać, żeby nie wyrzucić (jak w przypadku jarmużu).
Muffiny robi się prawie tak szybko, jak omlet- 5 min roboty, 20 min pieczenia i gotowe :)


Składniki (na 6 muffinek):


  • 5 jaj (3 białka, 2 żółtka)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki sojowej (akurat taką miałam w szafce, można użyć dowolnej)
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 papryki żółtej
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 15 g sera żółtego dobrej jakości
  • garść jarmużu 
  • 1 średnia marchew
  • przyprawy : ja dodałam przyprawę włoską

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 st. (u mnie z termoobiegiem), foremki na mufinnki wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Warzywa umyć, paprykę pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, jarmuż na mniejsze kawałki a marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Jajka i sól dokładnie zmiksować [ok 1-2 min], następnie dodać: mąkę, zarodki, proszek do pieczenia i przyprawy i ponownie zmiksować.
  4. Na koniec dodać marchew i lekko wymieszać, do momentu połączenia się składników,
  5. Tak przygotowaną masę przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek (ok 3-4 łyżki na jedną) i dodać resztę warzyw.
  6. Na sam koniec posypać potartym serem.
  7. Piec przez ok 20 min, po upływie tego czasu zostawić w zamkniętym piekarniku ok 10 min żeby "doszły"


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz